Scroll Top

Avrupa’da açıklanan kimsesiz çocuk mülteci sayısı korkutuyor

avrupa mülteci çocuklar

Avrupa İstatistik Kurumu Eurostat, yaptığı bir basın açıklaması ile 2016 yılında savaş ve kriz bölgelerinden Avrupa Birliği ülkelerine sığınan reşit olmayan yaştaki mülteci çocukların sayılarını açıkladı.

Eurostat’ın açıklamasında, 2016 yılında yanlarında ebeveyn ya da her hangi bir yetişkin olmadan Avrupa’ya kaçan reşit olmayan yaştaki mülteci çocukların sayısının 63 bin 300 olarak kayıtlara geçtiği belirtildi.

Bir önceki yıl yaklaşık 100.000 çocuğun Avrupa’ya kaçtığı düşünüldüğünde bu rakamlar ciddi bir azalışa işaret etse de Avrupa genelindeki mülteci çocukların maruz kaldığu uyuşturucu bağımlılığı, cinsel istismar, hayatta kalabilmek için seks işçiliği yapma, sınırdışı edilme gibi önemli problemler çözülmek bir yana kronik hale geliyor.

En fazla çocuk mülteci Afganistan’dan geldi. 

Eurostat’ın yaptığı açıklamaya göre, 2016 yılında AB ülkelerine sığınan mülteci çocukların yüzde 89’unun erkek çocuğu olduğu ve çocukların yüzde 68’inin  yaşları 16 ila 17 yaşları arasında. Tek başlarına ülkelerinden kaçan çocukların yüzde 21’inin de 14 ila 15 yaş grubunda olduğu bilgisi verildi. Açıklamaya göre AB ülkelerine kaçan mülteci çocukların yüzde 38’i Afganistan ve yüzde 19’u da Suriye’den geliyor.

Eurostat’ın açıklamasında AB ülkelerine sığınan mülteci çocukların sayısında bir önceki yıla oranla düşüş olduğu kaydedilirken Almanya için durumun farklı olduğu belirtildi. Yanlarında ebeveyn ya da yetişkin olmadan ülkelerinden kaçan reşit olmayan yaştaki mülteci çocukların en fazla sığındığı ülke Almanya oldu.

Çocukların maruz kaldığı tehlikeler büyüyor. 

Uzmanlar, sayıları hızla artan çocuk mültecilerin mesleki eğitim, dil öğretimi gibi yollarla yaşadıkları ülkelerin ekonomi ve toplumlarına entegre edilmemesi durumunda bunlar arasında zaten yükselme trendinden olan suç, uyuşturucu bağımlığı, seks işçiliği gibi sorunların daha da kötüleşerek hem mülteci çocuklar hem de yaşadıkları ülkelere için telafi edilmesi güç sorunlar yaratabileceğine dikkat çekiyorlar.

Benzer gönderiler