Scroll Top

Fransa İçişleri Bakanı: Mevcut yasalarla 17 camiyi kapattık

Fransa İçişleri Bakanı, yeni yasa tasarısıyla 17 caminin kapatıldığını açıkladı

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un sağ kolu İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, İslam karşıtı açıklamalarıyla gündemden düşmüyor. Geçtiğimiz günlerde “radikal İslam’la” mücadele adı altında çıkarılan güvenlik yasa tasarısıyla ülkedeki tüm camilerin, ibadet yerlerinin ve Müslüman Sivil Toplum Kuruluşlarının denetlendiğini söyleyen Darmanin, şimdi de ülkedeki 89 camiden 17’sinin kapatıldığını açıkladı. Fransa İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, senatodaki komisyonda yapılan toplantıya katıldı. Darmanin parlamenterlerin sorularını cevapladı. Müslümanları dilinden düşürmeyen ve İslam karşıtlığı ile bilinen Fransa İçişleri Bakanı, çıkarılan yasa tasarısıyla, camilerin kapatılabilmesinin kolaylaştığını açıkladı. Fransa’da bulunan 2 bin 500 ibadet yerinden 89’unun, Fransa’nın yasalarına uymadığını ve camilerde ayrılıkçılık yapıldığını belirtti. Bu oranın da mevcut sayıya göre az olduğunu bildirdi. Fransa İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, Müslümanların ibadet ettiği yerlerin 17’sini kapatmak için “halka açık kurumların uyması gereken güvenlik kurallarını ihlal” kapsamına alarak bu sistemi kurduklarını belirtti.

Yasa tasarısıyla camiler kolaylıkla kapatılabilir

Yasalar nedeniyle istediği şeyi yapamadığını belirten Darmanin, “Bana soruyorsunuz ne yapıyorsun diye. Cumhuriyet kanunları bu ibadethaneleri kapatmama müsaade etmiyor. Size sunduğumuz (yasa tasarısı) düzenlemeler yarın İçişleri Bakanına bunları kapattırma imkanı tanıyor.” şeklinde konuştu. Darmanin, Fransa’daki yasaların İçişleri Bakanına sunduğu yetkiye göre, ibadet yerlerinin kapatılabilmesi için 2 gerekçe olması gerektiğini söyledi. Bunların, gerçekleşen herhangi bir terör saldırısıyla ilişkilerinin tespit edilmesi ve kamuya açık kurumların gerekli şartlara uymaması halinde uygulanabileceğini belirtti. Pantin Camisi’nin kapatılma nedeninin de bu gerekçelerden biri olduğunu söyleyen Darmanin, kanunların daha fazlası için yetki vermediği konusunda şikayetini dile getirdi.

Fransa’da tasarı mağduru Müslümanlar için protesto düzenlendi

“Ayrılıkçı” Yasa Tasarısı Karşıtı Koordinasyonunun liderliğinde, başkent Paris’te protesto gösterisi düzenlendi. Gösteri sırasında İçişleri Bakanı ve siyasetçiler ise senatodaki komisyonda bulunuyordu. Birçok “ayrılıkçı” yasa tasarı mağduru, sivil toplum kuruluşu temsilcisi ve insan hakları savunucuları senato önünde bir araya geldi. Protestocular, bu tasarı yüzünden Müslümanların mağdur olduğunu ve Fransız medyasının bu mağduriyeti görmezden geldiğini belirterek, tasarının geri çekilmesi konusunda çağrıda bulundu.

Fransa yönetiminin ayrılıkçı tasarısı büyük tepki gördü

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, 2 Ekim 2020 tarihinde “İslam ayrılıkçı” yasa tasarısını açıkladıktan sonra büyük tepki görmüştü. Bu tepkilerden sonra tasarının ismi “Cumhuriyet Yasalarına Saygıyı Güçlendiren Prensipler” olarak değişmiş ve 16 Şubat tarihinde parlamentonun alt kollarında kabul edilmişti. Hedefinde Müslümanlar olan yasa tasarısı, başta Birleşmiş Milletler olmak üzere uluslararası toplum ve sivil toplum kuruluşları tarafından eleştirilmişti. Fransa’da, senatoda görüşülmesi beklenen tasarıyla ilgili birçok protesto gerçekleşmişti.

Benzer gönderiler